Besøk oss
Pelotongvegen 4, 3734 Skien
Ring oss
35 59 77 25
Åpningstider
Man - Fre: 0800 - 1600

Hofter

Tendinoser og bursitter (slimposebetennelse)

Dette er hyppige plager rundt hoften (i skuldre også). Tilstanden er hyppigere hos damer. Typisk er det vondt ved gange, smerter ved ligging på siden, og ofte skjer en nedstrålning på låret, som av og til kan forveksles med isjias. En undersøkelse vil kunne avdekke diagnosen. Akupunktur og tverrmassasje samt kortisoninjeksjon er ofte effektivt, sammen med gradert opptrening. På ultrayd og MR vises ofte seneslitasjeskader mer enn slimposeproblemer, og man tror i økende grad at tilstanden har sitt opphav i senefestet. Av og til er tilstanden vanskelig å skille fra hofteleddsplager. I slike tilfeller kan en bedøve en struktur ved hjelp av ultralydveiledet injeksjon, og så teste på nytt rett etter for å se om smertene er markant bedre, og derved sikre diagnosen.

Leddleppeskader (labrumskader)

Disse skadene har man i økende grad blitt klar over i de senere år. De kan sammenlignes med meniskskadene i kne. Tidligere ble en del av disse feiltolket som iliopsoasbursitter. Smertene sitter som regel i lysken, og kan være av brå og stikkende karakter, men også verkende. Ultralyd og MR ser i dag mer av disse plagene, og en del klinikker har begynt å operere disse, spesielt hos yngre der det enda ikke har blitt ledsagende slitasje. Operasjonene er fremdeles noe omstridt, fordi man kjenner ikke langtidsresultatene godt nok. Forkning vil kunne belyse problemene mer etter hvert som gode studier kommer. Diagnostisk injeksjon, og eventuell kortison eller hyaluron kan hjelpe godt i mange tilfeller.

 

Artrose

Hofteleddsslitasje (artrose i hofte) har som andre  slitasjer,en betennelseskomponent. Av og til kan betennelsen være større enn slitasjen

skulle tilsi. Dette kan vi få mistanke om ved klinisk undersøkelse, samt ikke minst dersom vi ser økt leddvæske i leddet på ultralyd. En diagnostisk injeksjon av lokalbedøvelse i leddet (xylokain) kan utføres dersom man er i tvil om smertene kommer fra leddet eller fra muskulatur rundt. Også her kan en kortisoninjeksjon bedre tilstanden i lang tid, og gi mer mulighet for aktivitet og trening. I tillegg så har forkning vi st at et leddsmøremiddel (hyaluron) kan ha god effekt på mange, noen ganger i lengre tid en kortison. En ”ufordel” er at hyaluron er kostbart, men prisen har gått ned omtrent til en 1/3 av det det var for få år siden. Hyaluron har ikke kjente bivirkninger annet enn enn forbigående ømhet over få dager hos noen. Totalprotese i hoften viser svært god effekt, og har endret manges liv, når behandlig og trening ikke lenger er nok.