Besøk oss
Pelotongvegen 4, 3734 Skien
Ring oss
35 59 77 25
Åpningstider
Man - Fre: 0800 - 1600

Skulder

Impingement syndrom – avklemming i skulderen

Trang plass i skulderen.

Du har kanskje våknet om natten med smerter i skulderen. Det gjør vondt å ligge på siden. Av og til kjenner du det når du ligger på den gode skulderen også, når den vonde armen blir strekt over mot magen. Du har kanskje problemer med å løfte armen ut til siden, og du klarer ikke å løfte den over hodet.

Mest sannsynligvis har du impingement – eller avklemt skulder.

Overbelastning kan være årsak

Årsaken er ofte ensidig arbeid med armene. Noen jobber mye med armene over hodet, andre har trent for hardt med armene / skuldrene, noen har falt på skulderen eller fått annen slitasje av andre årsaker.

De fleste har vondt når de bruker armen, ligger på siden eller i ro om natten. Det er også vanlig å føle seg svakere i armen.

Ultralyd undersøkelsen avdekker kalk

Vi undersøker skulderen både klinisk med spesifikke tester, samt ved diagnostisk ultralyd. Undersøkelsen viser som regel trang plass i leddet allerede når man løfter armen ut mot siden. Man kan også se en betent bursa (fettpute i skulderen), samt kalk i den lille skuldermuskelen inni skulderen (supraspinatus). Har man hatt smerter over tid, med innskrenket bevegelighet, har man ofte også en stram leddkapsel.

God erfaring med behandling av vonde skuldre

Behandlingen av impingement i skulderen, kombineres både med manuell behandling, samt nålbehandling ved hjelp av ultralyd. Det er viktig å gjenskape full bevegelighet, samtidig som man styrker muskulaturen omkring. Hvis det er kalk i muskulaturen, kan denne fjernes med en nål, ved hjelp av ultralyd.

Skulderplager

Skulderplager er vanlig blant folk og det er antatt at om lag 25% av alle eldre sliter med vonde skuldre daglig.

Skulderleddet er meget komplisert og krever god bevegelighet samtidig som det må være stabilt. Det å ikke kunne bruke skuldrene normalt i det daglige kan by på mange nedturer. Ofte så er det enkle tiltak som skal til. Kiropraktorene på Porsgrunn og Skien kiropraktorklinikk har en bred erfaring når det kommer til akutte og kroniske skulderplager og kan bidra til å gjøre hverdagen lettere.

Senebetennelse

Senebetennelse i skulderen er en veldig vanlig plage folk får, spesielt unge aktive mennesker som driver med sport og mye over hode aktiviteter. Senene som oftest blir betente er sene til supraspinatusmuskelen på skulderbladet og senen fra det lange hodet til biceps som sitter på overarmen som går inn gjennom skulder kapselen og fester seg inn på skulderbladet.

Det som ofte utløser en betennelse er repeterte gjensidige bevegelser med armen. Belastningen trenger ikke å vært stor, men en lett belastning mange nok ganger om og om igjen er alt som skal til. Man kan være mer utsatt for betennelse i skuldrene når man har en dårlig holdning med fremover dragne skuldre som vil bidra til feilstilling av skuldrene og kan gjøre det tangere for senene.

Symptomene vil ofte være smerte lokalisert på siden av skulderen ved betennelse i supraspinatussenen og ofte på fremsiden av skulderen ved betennelse i bicepssenen. Skulderen kan føles tung og svak. Det vil være ubehagelig og gjøre arbeid i og over skulderhøyde.

Disse plagene kan også forekomme hos eldre, men da vil degenerering, altså tæring av senen være mer sannsynlig på grunn av redusert blod sirkulasjon og gjennom ett lengre liv, så vil gjentatte senebetennelser og langvarige betennelser lede til kronisk betennelse hvor det kan skje en forandring i strukturen i senen og gjøre senen svakere. Ved akutt senebetennelse, er det viktig å avlaste skulderen. Man kan bruke is for å kjøle ned i 10 minutter for deretter å bruke varme eller bevege skulderen innenfor smertegrensen. Dette vil bidra til en pumpemekanisme hvor vi får rask og effektiv blod tilførsel og drenering av skulderen.

Fysioterapeuten vil analysere kroppsholdningen og behandle dysfunksjoner relatert din plage.

Det er viktig å analysere nakken, brystryggen (mellom skulderbladene) og skulderbladene da disse har direkte relasjon til funksjonen og posisjonen på skulderen.

Seneforkalkning

Seneforkalkning er en skulderplage som står for rundt 7% av alle skulderplager. Det er mest vanlig mellom 30-50år og forekommer dobbelt så ofte blant damer.

Det er foreløpig ikke kjent hvorfor dette skjer, men det vi vet er at det skjer en fiber og brusk dannelse i den ene delen av senen. Kalk vil da bli deponert i senen og kalkdannelsen går inn i en rolig fase hvor den kan være litt vond eller helt smertefri. Etter en viss tid, kan det skje en betennelsesreaksjon hvor blodårer blir opprettet i utkanten av kalk dannelsen. Vite blodceller som makrofager absorberer kalkdannelsen og denne perioden kan være smertefull. Kalken opptar plass i skulderen og kan skape irritasjon.

Ved Solum Fysioterapi ser vi mange pasienter med denne lidelsen hvert år. Vi stiller ofte diagnosen på grunnlag av smertebeskrivelse og funn ved ultralyd. Et behandlingsalternativ er kalkskylling.

Frossen skulder

Frossen skulder er en svært smertefull og langvarig tilstand (1-3 år) dersom den ikke får tidlig og riktig behandling. Av ukjent årsak blir den indre hinnen i leddet, leddkapselen betent, krymper , og gir stiv og vond skulder. Senene er som regel friske ved denne tilstanden. Ofte fins det ”flere veier til Rom”, men for frossen skulder vil vi hevde at det er lite som kan måle seg med ultralydveiledet injeksjon inn i selve leddet. Dette har vist seg å være en svært effektiv behandlingsmåte, som har ”revolusjonert” måten vi ser frossen skulder på. Det er litt rart at dette ikke reflekteres i den kunnskap man finner på nettet og blant mye medisinsk personell, men vi tror det skyldes i at ultralyd er så ny en metode, at forskningen ikke har rukket å få fram nok gode studier ennå.

Diagnosen stilles først og fremst ved klinisk undersøkelse, men noen ultralydfunn gir ofte støtte til diagnosen. MR kan også av og til se tilstanden, men som sagt er det først og fremst terapeuten som ved sine tester sikrer diagnosen. Dersom man kommer til tidlig, før tilstivningen blir for stor, kan 1-3 injeksjoner kortison i leddet fjerne det meste av smertene , samt gjenopprette bevegeligheten. Dersom tilstanden har stivnet betydelig kan ikke bevegeligheten raskt gjenvinnes, men man kan få bort smerter og betennelse, slik at det nytter å tøye.