Besøk oss
Pelotongvegen 4, 3734 Skien
Ring oss
35 59 77 25
Åpningstider
Man - Fre: 0800 - 1600

Platerikt plasma (PRP)

Platerikt plasma (PRP)

Solum Fysioterapi kan nå tilby injeksjon av platerikt plasma (Autolog Conditioned Plasma (<wbr></wbr>ACP)) som med sin høye konsentrasjon av blodplater og vekstfaktorer, støtter opp om kroppens selvhelbredende prosesser. Platerikt plasma (PRP) brukes for å bremse artroseutvikling i våre ledd, akselerere tilhelingsprosesser i sener/leddbånd og å roe betennelsesreaksjoner.  PRP tryller ikke og trenger et strengt regime etter injeksjon, for å fremme ønsket effekt. Noen ganger gjennom avlastning/beskyttelse av injisert del, mens andre ganger er det endret/hardere trening som skal til. PRP kan gi en økt egenproduksjon av hyaluronsyre, med dertil ønsket effekt.

Platerikt plasma har en høy konsentrasjon av kroppens egne blodplater (Thrombocytter) samt vekstfaktorer som hentes ut fra pasientens eget sentrifugerte blod. De røde og hvite blodcellene sorteres ut gjennom en utskillelsesprosedyre. ACP blir deretter injisert i det området der vi ønsker en økt grad av tilhelning av en skadet struktur, eller bremsing av artrose i f.eks. kne/hofte/ankel/skulder/albue/<wbr></wbr>håndledd og i de mindre leddene i kroppen.

ACP brukes ved artrose (kort fortalt slitasjegikt, grad 1-3) og muskel-, sene-, kapsel-, leddbåndskader, gjerne i hofte, knær, langvarig tennisalbue, jumpers knee, akilles, plantar fascitt og skulderseneskader (kort fortalt bløtvev). Dokumentasjonen har så langt vært best på slitasjegikt av knær, men de siste årene har det kommet veldig mye lovende og spennende forskning også på bløtvev.

Fra pasienten gir blod, til injeksjonen er ferdig, tar normalt under 30 min. Det er i utgangspunktet ingen restriksjoner på aktivitet etter slike injeksjoner, om den settes i ledd. Setter vi injeksjonen i senevev, anbefales strengere rutiner mht opptrening over en periode. For ledd, anbefales tre påfølgende injeksjoner at behandlingen, for at skal ha best mulig effekt, der tiden mellom avhenger av struktur som skal behandles. For bløtdeler anbefales gjerne 1, men noen ganger anbefales en oppfølgende injeksjon om en når et platå før en er helt bra.